Deelscooters; ineens zijn ze overal

Ineens zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken: deelscooters. Soms zijn ze felgroen, soms wit-paars en soms donkerblauw. Ondertussen zijn in bijna elke grote stad wel een of twee deelscooter bedrijven actief. Het idee is dat het een vervanger wordt van de auto voor de korte ritjes. Sommigen vinden de scooters ideaal, maar ook zijn veelvuldig klachten te horen. Waar komen de deelscooters ineens vandaan? Hoe werken ze? En wat zijn de regels?


Deelscooters locaties

Veel mensen hebben weleens de vraag gesteld: 'Waar komen ineens die felgroene scooters vandaan?'. Het is een ontzettend snel groeiende markt. Eigenlijk is ondertussen in elke grote stad wel een deelscooternetwerk. In sommige steden zijn zelfs meerdere bedrijven actief. Deze bedrijven moeten een deal maken met de desbetreffende gemeente voordat ze daar actief mogen worden. Sommige gemeenten kiezen voor één bedrijf, maar sommige gemeente kiezen expres voor twee om concurrentie te stimuleren. Hiermee willen ze bereiken dat beide bedrijven actief blijven om de dienst steeds weer te verbeteren.


Om een deelscooter te kunnen gebruiken heb je een app nodig op je smartphone.


Hoe werkt de deelscooter?

Voor elk merk deelscooter dat je kan kiezen heb je een app nodig. In deze app zal je je eerst moeten registeren. Uiteraard dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, en dus ook boven de 16 jaar te zijn. Je kan vaak met iDeal of creditcard betalen. Heb je de app geïnstalleerd, dan kan je daarin ook zien waar de dichtstbijzijnde scooter staat. Kies een scooter en reserveer hem vooral. Het zou vervelend zijn als je bij de locatie van de scooter aan komt en dan is ie al weg.

Vergeet niet voordat je gaat rijden de scooter te checken op schade. Zie je schade? Geef dit dan aan in de app. Zo voorkom je dat de volgende de schade wel aangeeft en dat jij de schuld krijgt. Met je telefoon kan je de deelscooter activeren en meteen rijden. Je betaalt vervolgens per minuut rijden. Kom je aan op je bestemming? Parkeer de scooter dan in het daarvoor bestemde gebied. Anders betaal je vaak door per minuut.


Deelscooter regels

Eigenlijk zijn er voor de deelscooters momenteel nog niet veel regels. De scooter krijg je niet mee als je de app niet hebt. Hierdoor is bekend wie welke scooter waar gebruikt. Bedrijven proberen op deze manier een goede controle te kunnen houden over de scooters. Gemeentes beslissen welk deelscooterbedrijf ze kiezen. Dit kunnen er ook meerdere zijn in één stad. Het is wel een prioriteit van de gemeentes om ervoor te zorgen dat de deelscooters als positief worden ervaren, niet alleen door de gebruikers ervan maar vooral ook door andere mensen.

Bovendien wordt onderzocht of de claim van de bedrijven waar is dat het een milieuvriendelijk alternatief voor de auto. Volgens hen zouden mensen vaker met de scooter gaan in plaats van de auto te pakken. Maar er wordt ook beweerd door andere partijen dat mensen juist vaker de deelscooter pakken in plaats van de fiets.


Klachten over deelscooters

Vanuit mensen die de deelscooters niet gebruiken komen vaak klachten. Dikwijls wordt genoemd dat het straatbeeld 'verpest zou worden'. Bovendien staan de scooters vaak verkeerd geparkeerd. Deelscooters staan soms pal op de stoep of gewoon op de weg geparkeerd. Er zijn ook voorbeelden van deelscooters die midden op rotondes worden gezet. Er is zelfs een populair instagram account die foto's deelt van fout geparkeerde deelscooters. Het is aan de samenwerking tussen de verantwoordelijke bedrijven en gemeentes om ervoor te zorgen dat de overlast beperkt wordt. Hiervoor schijnen er veel plannen klaar te liggen.


Het deelscooter netwerk wordt in ieder geval steeds sneller steeds groter. Bovendien wordt het steeds makkelijker om de scooters te gebruiken. Het is een goed alternatief voor de eigen scooter, of misschien zelfs auto, als je niet vaak grote stukken hoeft te rijden. Je hebt er zelf geen onderhoud en maandelijkse kosten aan en er zal als het goed is altijd wel een scooter in de buurt zijn. Voorlopig vooral als je in de stad woont, maar het netwerk groeit ook snel daarbuiten.



Meer interessante artikelen kan je hier vinden:


Ikwilvanmijnscooteraf.nl is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw scooter verkoopt. Meldt je scooter vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Voer hier je kenteken in:

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands